W pierwszym tygodniu czerwca uczniowie klas I-III naszej szkoły wzięli udział w zajęciach podsumowujących „Program dla Szkół”. Jest to program pod patronatem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, którego jednym z  celów jest  prowadzenie działań edukacyjnych poprawiających wiedzę uczniów na temat zdrowych nawyków żywieniowych oraz  promowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne. Dzieci przypomniały sobie piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej oraz omówiły produkty żywnościowe  na kolejnych jej piętrach - od tych najzdrowszych i najbardziej wartościowszych po te, które w odżywianiu powinny się znaleźć  w niewielkich ilościach. Zwróciły uwagę na zalety żywieniowe produktów mlecznych, owoców i warzyw oraz ich wpływu na nasze zdrowie i codzienne funkcjonowanie. Jednak najprzyjemniejszym etapem zajęć było przygotowanie zdrowych i kolorowych deserów mleczno – owocowych. Każdy uczeń otrzymał podstawowe produkty do wykonania posiłku od sponsora „Programu dla Szkół”. Bardziej wymagający adepci sztuki kulinarnej przynieśli dodatkowe owoce i dodatki, aby ich deser był wyjątkowy. Uczniom klasy III „b” taka forma zajęć tak bardzo przypadła do gustu, że postanowili wykonać również smakowite kanapki. Nad bezpieczeństwem pracy i higieną przygotowywania posiłków czuwały wychowawczynie klas a koordynatorami programu były panie Beata Droździel i Monika Pasierbiewicz.

 

.